5 sfaturi pentru un storytelling de succes

20 Sep 2022

O poveste spusă bine într-un clip comercial poate transforma un produs sau un serviciu într-un star. Clipurile cu video content bazate pe storytelling nu sunt ușor de făcut, însă pentru a avea succes, trebuie să respecte câteva reguli de bază.

Oamenilor le plac poveștile. Le consumă, le întorc pe toate fețele, au reacții, le transmit mai departe. La fel se întâmplă și cu poveștile pe care le aud sau văd din clipurile care vor să promoveze un anumit produs sau serviciu. Cei care construiesc aceste clipuri știu că acesta trebuie să treacă dincolo de răceala monitorului direct în sufletul celui ce le privește.

Campaniile de marketing construite în jurul acestui concept de storytelling au luat amploare în ultimii ani. Sigur, nu toate clipurile au adunat sute de milioane de vizualizări pe platforme precum Youtube. Și asta deoarece nu au bifat câțiva pași.

 

Haideți să vedem 5 sfaturi pentru un clip cu care veți da lovitura.

  1. Ajungeți la inima celui căruia vă adresați – este cel mai important lucru. Crearea unei emoții profunde, uneori până la lacrimi (de bucurie, preferabil), duce la succes. Umorul este o armă de temut în acest peisaj, însă și o tușă gravă poate înseamna diferența dintre un clip mediu și unul senzațional. Un studiu al Institute of Practitioners în Advertising a arătat că reclamele bazate pe transmiterea de emoții au un număr dublu de vizualizări decât cele care doar explică succint avantajele unui produs.

 

  1. Construiți o poveste cap-coadă – dacă ne aducem aminte de la orele de limba română, orice poveste trebuie să aibă un început, un conținut și un final. Sigur, mai erau și puncte culminante pe parcurs. Așa trebuie să arate și un clip, pentru a fi înțeles de către cei care-l văd. Evident, finalul înseamnă un call-to-action.

 

  1. Micile detalii contează – ca peste tot în viață, sunt lucruri care par nesemnificative, dar care adaugă valoare. Editorii de montaj au un rol important aici, prin adăugarea unei melodii care să accentueze și mai tare povestea, prin efecte speciale și alte mici magii.

 

  1. Nu uitați de brand – povestea trebuie îmbrăcată în branding. Nu este neapărat nevoie să apară numele companiei pe tot parcursul clipului, ci pot fi inserate pe ici, pe colo elemente definitorii despre firmă, cum ar fi culorile acesteia reprezentate de îmbrăcămintea purtată de cel sau cea care spune povestea.

 

  1. Adăugați un element surprinzător – aici intervine specialistul de marketing, care poate introduce în scriptul care definește clipul ceva care să iasă și mai mult în evidență. Poate un lucru mai puțin cunoscut despre companie. Poate un pisoi care cântă la pian. Mă rog, asta e cam ciudat, dar înțelegeți ideea. Clipul trebuie să rămână în mintea privitorului.

 

Sursa: Wyzowl.

Etichete:

clip comercial, storytelling, youtube

Vă recomandăm să parcurgeți și:Simulator Ofertă