Munca din spatele unui clip. Cum ia naștere un clip epic!

25 Sep 2018

În urmă cu doar câțiva ani, noțiunea de spot publicitar era ceva vag, nedefinit pentru piața din România. Treaba părea simplă. Aveai produsul sau serviciul clientului și trebuia să-l împachetezi într-o formă atractivă pentru consumatorul final. Sigur, rezultatele erau mai mult sau mai puțin fericite, fie din cauza resurselor limitate, fie dintr-o criză de creativitate, fie din cauza cunoștințelor tehnice încă la nivel scăzut. Ne aducem cu siguranță aminte de spoturi jalnice la fel de fel de produse care nu au rezistat pe piață/ Vorba aia…așa clip, așa produs ?.

Apoi, cineva a decis să investească timp, bani și know-how în dezvoltarea acestui domeniu. Muncă, studiu, creativitate, timp alocat, dezvoltarea unei echipe de profesioniști – au fost și încă sunt ingredientele rețetei de succes pentru un spot publicitar. Și multă putere de convingere pentru a face clientul să înțeleagă faptul că un clip bun nu se face cu un buget mic.

În spatele un clip este o construcție de multe luni de zile. Totul pornește de la dorințele și nevoile clientului. Se discută bugete, în funcție de ce se vrea de la acest clip. Se stabilește echipa care va lua parte la proiect. Se calculează necesarul de echipamente tehnice, apoi se detaliază fiecare secundă a clipului care deja s-a născut în mintea echipei de creație. Totul trebuie să fie perfect, iar sinergia dintre cei implicați, totală. Un clip nu se face așa, cât ai bate din palme. Documentarea, prospecția, scenariul, alegerea unui voice over care să transmită emoție, așa cum doresc toți clienții, alegerea actorilor care fac parte din clip reprezintă primii pași ai proiectului. Urmează definirea echipamentelor optime pentru filmat,  camerele cinematografice asigurând, desigur o calitate mult mai mare. Iar, diferențele dintre un clip filmat cu un kit de cameră care costă 1.000 de euro și un kit de peste 200.000 de euro este uriașă. Apropo, la ultimul nostru proiect, duba noastră (plină de echipamente) valora peste 650.000 de euro ?.

Locațiile filmării sunt teribil de importante (aici adăugăm mai multe deplasări pentru prospecția mai multor locații până găsim locul perfect), la fel ca și alegerea actorilor, arta machiajului, felul în care cade lumina pe personajele principale. Nu e simplu, așa este?

După acest moment, când filmările au fost incheiate, clipul intră în post-producție. Acolo este un întreg maraton. Se începe cu o ședință care-i are ca participanți pe cei din echipa de filmare, pe scenarist și pe editorii de montaj. Toți supervizați de project manager si regizor. Motivele sunt clare: cei implicați în producție trebuie să transmită toate detaliile către editorii de montaj, pentru a transpune în imagini planul din teren.

În urma acestei discuții, editorii preiau ștafeta și încep să rezolve puzzle-ul compus din multele ore de filmare de pe teren. Se alege coloana sonoră perfectă pentru a îmbrăca muzical acest clip, se execută colorizarea și se definesc efectele grafice, se masterizează sunetul. Toate aceste lucruri trebuie să aibă un echilibru perfect și să alcătuiască un super clip.
Într-un final, după colorizarea finală și masterizarea de sunet, clipul este livrat clientului în formatul definit la discuțiile inițiale. Sigur, toată această muncă implică multe costuri. Un clip bun costă destul de mult, dar câștigul va fi la fel de însemnat. Bugetul face diferența între un clip memorabil, care va deveni viral și altul care va sfârși în uitare.

Pentru că acum, imaginea este totul !!!

Ai idei pentru astfel de clipuri pentru creșterea business-ului tău ? Hai să ne vedem ! Până atunci, găsești detalii pe site-urile noastre : www.mediastory.ro si www.btvideo.ro

@Btvideo: https://www.facebook.com/productievideo/

Etichete:

clip, filmari, montaj video, post-producție, productie publicitara, spot publicitar

Vă recomandăm să parcurgeți și:



Simulator Ofertă