5 sfaturi pentru un clip explicativ ideal
Un video explicativ este un tool ales de marketeri fie pentru a-i face pe consumatori să înțeleagă mai bine ce face un produs sau un serviciu, fie pentru a le ușura munca angajaților dintr-o companie. Este mult mai simplu pentru un angajat să priceapă task-urile din fișa postului vizionând un clip.
Statisticile spun că 89% dintre cei chestionați au declarat că un videoclip este cel mai bun instrument pentru a efectua un training. Dacă translatăm acest lucru spre a explica unui client cum se asamblează mai simplu un dulap de la o firmă importantă, este ușor de luat decizia de a construi un astfel de clip explicativ.
Trucuri de ținut minte
Pentru a ieși un clip care să-și atingă obiectivele, sunt câteva mici trucuri care pot fi utilizate. Să vedem 5 dintre acestea:
1. Utilizarea unui prezentator – o figură prietenoasă, care să explice exact cum se asamblează un produs, că tot am dat exemplul ăsta mai sus, are mai multe șanse să-l facă pe cel care vizionează clipul să asimileze mai repede informația.
2. Mărimea contează – și aici este valabilă regula conform căreia un clip lung plictisește. Este recomandat un video explicativ de maximum 3 minute.
3. Un zâmbet face mult – sigur, un astfel de clip este menit să ne facă să înțelegem cum funcționează ceva sau cum se asamblează ceva (da, da, tot de acel dulap este vorba). Însă un ton vesel sau o glumă aruncată pe ici, pe colo, îl va face pe privitor să nu-și dezlipească ochii de pe ecran. Un exemplu? Aici: https://www.youtube.com/watch?time_continue=52&v=WtsieXPB2j4&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.wyzowl.com%2F&feature=emb_logo
4. Adnotările și observațiile ajută – utilizarea unei aplicații, de exemplu, este însoțită de prezentarea meniului acesteia. Tocmai de aceea, câteva note legate de o anumită categorie din meniu, care necesită lămuriri, sunt recomandate. Sigur, nu e cazul de explicații la secțiunea Q&A.
5. Încurajați feedback-ul pentru un CTA eficient – cu siguranță, în 3 minute nu se pot explica toate calitățile unui produs sau al unui serviciu. Tocmai de aceea, este de preferat ca privitorii să poată trimite întrebări la o adresă de email care să apară pe ecran. Răspunsurile la acele întrebări pot construi un clip de follow-up.
Vă recomandăm să parcurgeți și:
4 pași esențiali pentru un clip FAQ de succes7 strategii pentru pentru boost vizualizări pe Youtube