Muncă titanică în studioul de montaj

10 Mar 2020

Unul dintre cei mai importanți oameni ai unei campanii de marketing care folosește clipul video este editorul de montaj. El este prins între dorințele celui care a comandat campania, între cameramanii care au fost pe teren și au filmat ce trebuia filmat și între cel care îi dă indicațiile despre cum să facă videoclipul. Iar munca lui trebuie să fie și pe gustul consumatorilor. Astfel, nu e deloc o muncă ușoară, mai ales să știi că ai de mulțumit atâția oameni.

Primul lucru pe care trebuie să-l înțeleagă editorul de montaj este conceptul pe care-l vrea clientul. De aceea, trebuie să pună cât de multe întrebări este nevoie pentru a-și fixa în minte ce are de făcut. Nu trebuie uitat niciun detaliu cerut de client, pentru că, altfel, munca sa s-ar dubla. Și nimănui nu-i place să editeze un clip bun de export.

Dacă dorințele clientului sunt bine definite, urmează discuțiile referitoare la imaginile pe care urmează să le primească editorul. Unghiuri, culori, cadre speciale, slow motion-uri și lista poate continua. Toate trebuie transmise către cel care filmează. La fel, nimic nu trebuie uitat, pentru că e dificil de crezut că un cadru poate fi reluat a doua zi. Și sunt cheltuieli și timp în plus.

Gata filmarea! Să curgă brutul! De aici începe munca migăloasă a editorului de montaj, care trebuie să parcurgă toată filmarea, pentru a se asigura că toate cerințele i-au fost îndeplini, dar și pentru a fixa cadrele-cheie ale clipului. Dacă planul făcut cu clientul este precis, scheletul clipului se conturează ușor. De acolo urmează așezarea pieselor de puzzle. Un clip poate fi făcut în câteva zeci de minute sau în câteva ore, în funcție de durată, complexitate, de cerințele clientului.

O parte importantă a clipului este reprezentată de muzica de fundal. Și acest aspect se stabilește cu clientul, în cele mai multe cazuri. Când editorul are libertate de acțiune, trebuie să creeze o legătură puternică între imagini și muzică, pentru un rezultat care să mulțumească pe toată lumea. Teoretic, finalul clipului înseamnă și finalul muncii editorului. Practica a arătat însă că nu e de fiecare dată așa. Echipa care construiește campania vede clipul și are anumite observații. Clipul refăcut este apoi trimis la client. În cazurile ideale, clientului îi răsare un zâmbet mare pe chip și aprobă clipul. Sunt și cazuri în care și clientul are observații. Trebuie aplicate și abia apoi videoclipul este finalizat.

Etichete:

campanie de marketing video, campanii de marketing, studio de montaj video

Vă recomandăm să parcurgeți și:



Simulator Ofertă